Turizam se kroz godine u mnogim zemljama nametnuo i razvio kao najvažnija grana privrede.

Prateći svjetske trendove, idući u korak s vremenom ali i osluškujući potrebe turista razvila se jedna nova, mlada grana turizma – halal turizam.

Pojam “halal” u islamu ima široko značenje, ali kada je u pitanju turizam, prvenstveno podrazumijeva da se turistima islamske vjeroispovijesti ispune i omoguće određeni kriteriji koji se ne kose s islamskim propisima i pravilima. Oni koji žive u skladu s islamom i koje islam odgaja ne zapostavljaju svoja uvjerenja ni u jednom segmentu života.

Ovakav oblik turizma se razvija jako brzo u proteklih nekoliko godina, a razlog tome je upravo sve veći pritisak i potražnja za istim.

Činjenica da je sve više onih koji se okreću ovakvom načinu odmora, čak i bez obzira na vjersku orijentaciju i na to da li nose hidžab ili ne.

Privatnost, čistoća, opremljenost, mogućnost obavljanja molitve/namaza, posluživanje hrane koja je spremljena na halal način i ne sadrži svinjetinu (ako se poslužuje), zabrana alkohola u prostorijama neki su od najvažnijih uvjeta kako bi određeni objekat ili usluga zavrijedio halal naziv te ispunio standarde kojima se utvrđuje šta je dozvoljeno a šta nije prema islamskim propisima.

Halal odmori

Ispunjavajući sve spomenute kriterije, možemo slobodno reći da je halal turizam jedan od najluksuznijih, ali i najljepših obliķa turizma..jer “halal” je prihvatljiv za sve. Ova djelatnost  obuhvata organizaciju i realizaciju putovanja, smještaj, slobodne aktivnosti, obilaske, rekreacije i slično.

Razgovarajmo
1
Trebate pomoć? Javite nam se.
Halal odmori
Dobro došli na stranicu Halal Odmori. Ukoliko Vam je potrebna pomoć u pronalasku Vašeg halal odmora, budite slobodni da nas kontaktirate. Tu smo za Vas!